Zapište si za uši, že není to jen o suši

14:05

Jíš ty vůbec něco jiného, než suši? A kolikrát jsi ho už měl? Nepřejedlo se ti? Tak zhruba v tomto duchu probíhá moje konverzace o jídle s lidmi, kteří se zajímají o japonské stravování. Navzdory tomu, jak moc mě tyhle otázky vytáčí, jim to ale nemůžu mít za zlé. Pojďme si udělat kulinářskou osvětu. Jo a vyhnu se sladkostem, ať tu nejsme do rána!


Nejsem bůhvíjak velký gurmán a nevleču se přes půl světa, abych někde olíznul žábu nebo zkusil mločí oči. Něco málo už jsem ale za těch pár měsíců v Japonsku ochutnal a troufám si říct, že představa spousty lidí o zemi vycházejícího suši je minimálně pořádně zkreslená.

Japonsko se nejen v Česku prezentuje jako země suši rolek a syrových ryb. Není na tom nic špatného, ryby se tady jedí hodně, suši je populární, ale je to asi takové konstatování, jako kdybychom o Česku řekli, že je to země svíčkové a guláše. Nevím jak vy, ale ty já si dám tak jednou za měsíc. Někdy ani to ne.

Pokud si ale Japonsko na vlastní kůži "neochutnáte", vyvrací se tento dojem velmi těžko. Na tradiční restaurace u nás nenarazíte, a když ano, stejně jdete po suši, protože vám ten zbytek nic moc neříká.

Jeden z tradičních o-bento boxů, které můžete pořídit v každém obchodě nebo na nádraží před cestou. Vždy pečlivě namíchané po chuťové i estetické stránce.
Abych si svou domněnku ověřil, udělal jsem malou anketu mezi padesátkou přátel. Na jednu stranu mě překvapilo, že na otázky Jaké jídlo je podle tebe v Japonsku nejoblíbenější? a Co se tady konzumuje nejčastěji? padaly odpovědi typu tempura, miso nebo fugu, byly to ale spíše kapky v moři. 65 % dotázaných znalo pouze suši. I když je to mnohem lepší výsledek, než bych čekal, pořád je na čem pracovat, protože když jsem si udělal stejnou anketu mezi Japonci, jmenovali jako svá nejoblíbenější a nejčastěji konzumovaná jídla tyto:

  • Kari rýže (s vepřovým řízkem)
  • Vaječná omeleta s rýží a masem (omurice)
  • Onigiri (rýžové bochánky s náplní - ryba, zelenina apod.)
  • Udon (tlusté nudle podávané na horký i studený způsob)
  • Kacudon (miska rýže s vepřovým řízkem a vejcem)
  • Rámen (hutná polévka s nudlemi, vejcem, zeleninou, masem... apod.)
Kacudon a udon nudle na studený způsob. Lahoda!
  • Stravování v Japonsku není drahé! Mrkněte na přehledný ceník, který jsem pro vás připravil.
A to je samozřejmě jen takový nástřel. Jídlo se liší napříč regiony i městy. Jen rámenů je snad 20 typů (doporučuji mrknout do zážitkového muzea rámenu v Jokohamě!). Co se týče příloh, o dominanci v oblíbenosti se perou nudle s rýží, která má ale z mého pohledu jednoznačné prvenství. Dělá se na snídani, svačinu, oběd, druhou svačinu i večeři. Velmi často narazíte na vajíčka i nakládanou zeleninu. A k tomu se pije voda nebo čaj, které jsou prakticky ve všech restauracích a bistrech pokaždé zdarma. Pochopitelně narazíte na ryby, doma se připravuje třeba makrela nebo tuňák, neméně oblíbené je ale taky kuře, které je fajn jako rychlá pochoutka v obchodech s potravinami, kde se připravuje na špízu smažené a obalené v těstíčku (karaage). Nechybí dušené tofu a zelenina, stejně jako "mořské potvory" včetně krabů a chobotniček, jejichž chapadla můžete vyzkoušet například v oblíbených smažených kuličkách takojaki. Je toho prostě hro-ma-da. Do o-bentó boxů se snad ani pouštět nebudu, jeden máte nahoře na fotce i s všeříkajícím popiskem.

  • Jo a ještě ta výše naťuknutá tempura. Její původ sice není úplně japonský, ale to teď nemá smysl rozebírat, protože ji tady umí prostě skvěle. Zjednodušeně řečeno, je to takové křupavé těstíčko, ve kterém se obaluje vše, co si jen představíte. Od lahodných krevet, zeleniny, ryb, někdy i celého suši. Doporučuji zkusit dýni!
Hovězí jazyk se zeleninou a rýží (gjútan), specialita oblíbená hlavně v okolí města Sendaj.
Kdyby vás zajímalo, jak vypadá takové tradiční vaření doma, doporučuji tato tři videa, kde vám malá Ajko představí postupně snídani, oběd i večeři.

Rozhodně to ale neberte jako pravidlo. Spousta Japonců, stejně jako kdekoliv jinde na světě, dnes přejímá a s chutí objevuje cizí kuchyně, takže je složení stravy zkrátka pestré už jen díky tomu, že jde o vyspělou zemi se záplavou zahraničních podniků. Ostatně Japonci zbožňují burgery a jiné fast-food řetězce (ty japonské jsou například Mos Burger nebo Freshness Burger).

Tendon neboli smažené tempura krevety a zelenina v rýžové misce + horké udon nudle a pivko Kirin. Je dobré poznamenat, že to pivo stálo asi tolik co celý oběd...
To vše samozřejmě neznamená, že by snad suši nebylo oblíbené (mám ho hrozně rád a s chutí si na něj zajdu). Obvykle se ale vyskytuje na třetím a čtvrtém místě, co se popularity týče, a kdybych si měl já sám vybrat, rozhodně bych dal přednost dobrému rámenu nebo kari. Ostatně ve statistikách spotřeby se vepřové maso dostalo před ryby už před pár lety.

  • Jo a když už jsme u toho suši. Pokud se o něm budete v Japonsku s někým bavit, jako první se mu vybaví typ nigiri (ten co držím na úvodní fotce). Maki rolky, které jsem populární u nás, tam totiž moc nefrčí a narazíte na ně spíše zřídka. 
Možná jsem měl jen štěstí, ale v "naší" japonské domácnosti frčely vždy tradiční jídla, takže nebyla nouze o miso polévky, spousty rýže na všechny způsoby a pochopitelně, téměř každý večer, natto (fermentované sojové boby), které ale většina cizinců neocení a já nejsem výjimkou, byť jim smíchání s hořčicí a cibulkou dodá trochu lepší chuť.

MOJE TOP 5

Kdybych měl udělat svůj osobní výběr jídel, které mi v Česku chybí a mohl bych se po nich utlouct, byla by to nepochybně následující pětka (a záměrné vynechávám speciality typu hovězího z Kóbe a gjútan ze Sendaje, těm se v běžném životě těžko konkuruje) - lehce pikantní akamaru rámen ze sítě restaurací Ippudo, skvělé kari s vepřovým, které si můžete dát třeba v řetězci CoCo Curry, můj oblíbený rýžový kacudon s řízkem!!!, udon nudle s vejcem, krevetou a dýní v tempuře (ach!) a samouřejmě hirošimské okonomijaki. Pro tuhle pětici bych šel až na konec světa, pojďte se mnou!

Okonomijaki!!! Nic nedodávám, najděte si ho a snězte. Hlavně jeho verzi z Hirošimy, oproti klasice má navíc nudle a je skvělá!
No a to je prosím moje lehká sonda do japonské kuchyně. Žádný hluboký výzkum obyčejů a zvyků (takže mě neberte za slovo), pouze názorná ukázka všem skeptikům, že za suši se do Japonska dávno nejezdí. Jsou tady jiné delikatesy.

Takže ještě jednou a naposledy. Pokud se bojíte, že byste si z japonské kuchyně nevybrali, protože je přeplněná rybami, zahoďte svůj strach a jeďte ochutnávat. Nabídka je neskutečně pestrá, bohatá na chutě, barvy i tvary a jestli se nebojíte zkoušet, budete mít co dělat, abyste vše stihli ochutnat. Dobrou chuť = itadakimasu!
Možná to tak na první pohled nevypadá, ale japonské kari je prostě neskutečně dobré!

Taky by se vám mohlo líbit...

0 komentářů